KUPI KARTU
menu opener

Održan Dan bezbednosti u saobraćaju u Braničevskom okrugu

Agencija za bezbednost saobraćaja i kompanija Arriva Litas potpisale Protokol o saradnji za unapređenje bezbednosti u oblasti drumskog saobraćaja i transporta

 

U cilju unapređenja bezbednosti u saobraćaju, potpisan je Protokol o saradnji između Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije  i kompanije Arriva Litas, deo Deutsche Bahn-a, globalnog lidera u oblasti usluga transporta i logistike, i Arriva Grupe koja posluje u 14 zemalja.  Tim povodom, realizovan je i Dan bezbednosti u saobraćaju u Braničevskom okrugu, kroz edukativan program za decu, mlade, penzionere, motocikliste i traktoriste u Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Malom Crniću, Osanici i Žagubici.

,,Agencija za bezbednost saobraćaja je krovna institucija i kao takva ima odgovornost prema svakom učesniku u saobraćaju. Tokom čitave godine realizujemo kampanje koje imaju za cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda  i stradalih. Svaku kampanju i aktivnost sprovodimo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, jer je važno da se u isto vreme obraćamo istoj kategoriji učesnika u saobraćaju. Kao rezultat rada beležimo  trend smanjenja ukupnog broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama, u prvih pet meseci ove godine, od 9%. Najveće smanjenje broja poginulih je zabeleženo kod vozača i putnika teretnih vozila, od 50% i motociklista od 30%. Važno je pomenuti i značajno smanjenje broja poginulih biciklista, od 33%, u poređenju sa istim periodom prošle godine“,  navela je  v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

 „Bezbednost, unapređenje kvaliteta usluga prevoza i zadovoljenje potreba svih korisnika, osnova su poslovanja kompanije Arriva. U skladu sa tim, Arriva kontinuirano radi na povećanju bezbednosti učesnika u saobraćaju i aktivno sarađuje sa institucijama na svim nivoima, kako bi se kroz prevenciju i edukaciju radilo na smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, kao i na podizanju svesti svih učesnika o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju”, istakao je Dejan Bogunović, direktor kompanije Arriva, i dodao da je nedavno pokrenuta i inicijativa za rešavanje problema odliva vozača, koji u perspektivi može da postane i bezbednosni problem.

Protokolom je definisano da  Agencija za bezbednost saobraćaja i kompanija Arriva kroz zajedničke edukativno-promotivne aktivnosti učestvuju u komunikaciji sa građanima. U  okviru Dana bezbednosti u saobraćaju održane su preventivne aktivnosti u Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Malom Crniću, Osanici i Žagubici. Podeljeni su brojni edukativni  materijali, dečija auto sedišta, kacige za motocikliste, rotaciona svetla za traktoriste, setovi za mlade vozače, dok su najmlađi učili o saobraćaju putem interaktivne predstave „Pažljivko“, u realizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja.

Cilj ove saradnje je da se, kroz edukativne programe i razmenu stručnog znanja, utiče na nivo svesti bezbednog ponašanja u saobraćaju kod svih građana. Edukacija dece i ostalih ciljnih grupa osnova je blagovremenog razvoja saobraćajne kulture, a ujedno i prevencija svih neželjenih ishoda u oblasti drumskog saobraćaja i transporta.