KUPI KARTU
menu opener

“Žene u transportu” – Arriva za okruglim stolom

U Beogradu je 12. septembra održan prvi okrugli sto na temu “Žene u transportu”. Istog dana, kao prisutni, Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, evropska komesarka za transport Violeta Bulci šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su Deklaraciju o jednakim mogućnostima za žene i muškarce u sektoru transporta

Potpredsednica Vlade Srbije, koja predsedava Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, rekla je, otvarajući okrugli sto na temu “Žene u transportu”, da je Srbija dosta toga uradila na polju unapređenja rodneravnopravnosti, ali da je još posla pred nama, i tom prilikom je zahvalila Evropskoj uniji na podršci koju pruža ne samo kada su infrastrukturniprojekti u pitanju, veći u rodnojravnopravnosti.

“Rodnaravnopravnosti veće uključivanje žena u sve sfere društva, uključujući i sektor transporta o kojem danas govorimo, pitanje je od velikogznačaja za Vladu Srbije. Naš zadatak je da stvorimo uslove i ohrabrimo žene da se uključe u transportni sektor”, izjavila je Mihajlovićeva

Među prisutnima, bilo je predstavnica Privredne Komore kako Srbije tako i regiona, MInistarstva za saobraćaj, evrointergracije, predstavni cerečnog i aviosaobraćaja ako je su svojim delovanjem dale doprinos u matičnim kompanijama u oblasti transporta. Ispred kompanije Arriva, prisutna je bila šef saobraćaja u kompaniji Arriva, Marija Filipović.

Marija je, osvrćući se na ovaj sastanak rekla da je najviše bilo reči o potencijalnim problemima sa kojima se suočavaju žene u transportnoj industrij i ali ida je globalni trend na nivou Arrive itekako pozitivan, odnosno da su u Izvršnom odboru Arrive čak 3 žene i da ova razlika skoro i da ne postoji.

Marija je istakla da Arriva planira da razvije kampanje za žene vozače kako bi motovisali i uključivanje žena u profesiju voza čak ako bi se demantovao uvreženistav da su muškarci bolji vozači dok, kako Marija tvrdi, najnovija istraživanja pokazuju upravo suprotno odnosno to da su žene suptilnije i obazrivije u saobraćaju.

Ona je uzostale prisutne članice ovom prilikom, potpisala Deklaraciju o izjednačavanju mogućnosti muškaraca i žena u transportu.