KUPI KARTU
menu opener

Top 3 izleta Olimpske Grčke

Naš Goca sa IG profila Mamin turistički vodič nas ovog puta vodi u Grčku.

***

Znam da vam je prva asocijacija na Grčku i Olimpsku rivijeru- plaža i sunce….

Ali, ako volite da u međuvremenu napravite I koji izlet, evo moje liste šta ne biste trebali da propustite.

  1. EDESSA -KULA NA VODI

Na sat i po vožnje od Evzonija, iliti dva od Paralije, nalazi se pravi biser kopnene Grčke. Prava je šteta zaobići ga. Jedan od onih gradova gde je fantastična arhitektura obogaćena neverovatnom prirodom. Glavni je grad oblasti Pele i rodno mesto Aleksandra Makedonskog.

Edessa bi u prevodu značila „Kula na vodi“, a slovenski naziv je Voden, opet izveden od reči voda. Edesa je verovatno jedini grad na svetu gde su vodopadi vrlo blizu centru. Ima ih sedam, a glavna atrakcija je najveći Karanos, visok 70 metara. Svake sekunde, u zavisnosti od godišnjeg doba, tu se u ambis surva pet do 10 kubnih metra vode.

Međutim, Edesa nije uvek izgledala kao danas. Krajem 14. veka, tu oblast pogodio je razorni zemljotres. Reka Edesa sa sedam pritoka, koja se slivala u obližnje jezero Agra, izašla je iz korita i promenila tok. Voda se prosula kroz grad, oformivši na kraju Karanos, nazvan u čast prvog makedonskog kralja. Karanos je, po grčkoj traciji, bio potomak Herkula i kada je pobedio kralja Midu, postao je prvi kralj drevne Makedonije. Kralj Mida, kome je Dionis ispunio želju da sve što dodirne pretvori u zlato, vezuje se za Edesu i zbog ružinih vrtova. Naime, arheolozi su ovde pronašli ostatke kružnih bašta.

Kako bi posetioci mogli da se dive moćnom vodopadu, u parku oko i duž njega su postavljene terase sa klupama. Karanosu se možete diviti i sa zadnje strane. Samo treba da prođete duž mosta, usečenog u stenu, iza koga se nalazi mala pećina prepuna stalaktita ,koja se smatra jedinstvenom u Grčkoj. (ako dolazite u ovaj grad, prolaz ispod velikog vodopada, nikako nemojte da propustite!)

Nedaleko od Karanosa nalazi se još jedan vodopad – Diplos. Čak i u najvrelijim letnjim danima, magla iz Karanosa i Diplosa može da vas ohladi. Inače, u Edesi, kako tvrde meštani, nalazi se 71 most, a vodopadi su uveče lepo osvetljeni. Zbog ovih mostova, Edessu nazivaju I “Grčkim Amsterdamom”. Jedan od mostova koje vredi videte je I stari Vizantijski most.

Ovde se nalazila I prva prestonica makedonskog kraljevstva, pa se I danas mogu videte ostaci Akropolja I Longosa. Pažnje vredno je tradicionalno naselje Varosi, sa slikovitim tradicionalnim kućama iz 14.veka I, naravno, kaldrmisanim ulicama. Zatim, otvoreni Muzej na vodi (ulaz 2€), Muzej ekumenskog patrijarha Bartolomeja, Jenska Džamija,Starii gradski sat, stara vizantijska crkva….samo su deo onog što se u Edessi ne propušta.

Još ako imate sreće da je posetite u proleće, sliku će vam ulepšati brojne plantaže trešanja u ovoj regiji.

  1. PALAIOS PANTELEIMONAS I TVRĐAVA PLATAMON

Stari Pantelejmon (Palaios Panteleimonas ili Old Panteleimonas) je drevno pastirsko selo, izgrađeno u 15 veku, na istočnoj padini planine Olimp.  Ovo tradicionalno selo je 2003. proglašeno za Nacionalni spomenik baštine čime je postalo popularna turistička destinacija za posetu zbog svog živopisnog izgleda.

Selo je smešteno nedaleko od Platamona, pa su sva naša letovališta u Olimpskoj regiji relativno blizu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 700 m i nudi spektakularan pogled na zaliv Thermaikos i južnu obalu oblasti Pieria. Čak ima lepo uređen kutak za fotografisanje na mestu gde se pruža najlepši pogled.

U selu Stari Pantelejmon postoje tradicionalne kamene kue i lepe uske kaldrmisane uličice u zelenilu sa prodavnicama bilja, pčelinjih proizvoda i biljnih čajeva. Na centralnom trgu nalazi se kamena crkva posveena Svetom Panteleimonu, obnovljena stara škola i tradicionalne taverne.

Panteleimonas je pravi muzej vremena, idilično mesto gde možete uživati u onome što je priroda dala Grčkoj i mesto gde ćete jednostavno biti oduševljeni lepotom okoline.

Kad već dolazite ovde, ne propustite I Zamak/tvrđavu Platamon. Tvrđava se nalazi na strateškom položaju, na izlazu iz doline Tempi i nadzire putni pravac od Makedonije do Tesalije i juga Grčke, na lokalitetu drevnog grada Iraklia. Sa tvrđave se pruža neverovatan pogled na more. Ulaz u tvrđavu se naplaćuje 3€.

  1. ZEVSOVE KADE, LITOHORO I PRIONIJA

Legenda kaže da su Bogovi na Olimpu birali najlepša i najskrovitija mesta.  Druga pak legenda kaže da je Zevs bio veliki ljubavnik , i da je ovo bilo jedino mesto gde Hera nije mogla da ga pronađe. A dolina reke Enipee bila je rezervisana za njegovu ljubavnicu Lito. Mit ili ne, tek njih dvoje su izabrali predivno parče Olimpa. Dolazak do Kada ulepšava neverovantan kanjon Enipee, a za to vreme šetate stazicom (prilično uskom) ispod koje huči voda kojom se Litohoro napaja. 

Vredno je pešaćenja, a mesta za odmor imate. Što u interesantnom restoranu na početku staze ka Kadama, što u samom Litohoru -još jednom u nizu živopisnih grčkih sela.

Ako ste ljubitelji planina, kao mi, onda ni Prioniju nećete zaobići. Ovo mesto locirano je na Olimpu  na 1100 mnv. Do ove tačke možete doći autom. Put je prilično….nazovimo ga….živopisnim  (sići će vam srce u pete, al vredi ) Odavde nadalje možete samo pešaka (ako ste u dobroj formi) ili na magarcima.  Na stotinak metara odavde nalazi se i jedan od brojnih vodopada Enipee.