menu opener

Resertifikacija ISO standarda – Zaštita životne sredine kao važan deo ISO standarda

Arriva Srbija je krajem januara uspešno završila resertifikacionu proveru u skladu sa zahtevima  standarda ISO 9001:2015 Sistem menadžmenta kvalitetom,  ISO 14001:2015 Sistem menadžmenta okolinom i ISO 45001:2018 Sistem menadžmenta za bezbednost i zdravlje na radu. Standard ISO 45001 je zamenio dosadašnji standard koji se bavio ovim pitanjima OHSAS 18001 i koji prestaje da važi u toku ove godine.

Osim resertifikacije uspešno je završena i druga nadzorna provera za ISO 39001 Bezbednost drumskog saobraćaja. U skladu sa zahtevima ovog standarda Arriva Litas je sertifikovana od 2019 godine a kompanija Arriva prva je transportna kompanija koja je uvela ovaj standard u Srbiji.

Miloš Dangubić, zadužen za ISO standarde u kompaniji kaže da se na ovaj način obezbedilo izdavanje novih sertifikata za ova tri standarda za naredni period od tri godine.

Dangubić ističe da je korist od uvođenja ISO 9001 standarda bolja usluga kupaca, poboljšana konkurentna pozicija i bolja organizovanost procesa u organizacija, dok je svakako jedna od važnih tema kompanije koja posluje u transportnoj industriji upravo zaštita životne sredine a ISO 14001 pomaže organizacijama da kroz sistem upravljanja zaštitom životne sredine u svojim procesima smanje i kontrolišu negativne uticaje i rizike u odnosu na životnu sredinu.

Anja Grujić iz kompanije TUV Rheinland, čije se sedište nalazi u Kelnu sa tradicijom dugom preko 150 godina u poslovima sertifikacije, kaže da je dodela plakete simboličan gest kojim žele da se zahvale svojim klijentima za dugogodišnju saradnju, lojalnost i ukazano poverenje.

To je, dodaje Anja i pokazatelj renomiranim klijentima da su svojim aktivnostima, uloženim naporima i resursima značajno doprineli sveukupnom razvoju i podizanju svesti o kvalitetu, poboljšanju životne i radne sredine u Srbiji i regionu.