KUPI KARTU
menu opener

Prvi put posle korone u Paraliju, Nei Pori, Leptokariju…

Put do Grčke, iskustvo jednog vodiča

Leto 2021. Da li je moguće da je već jun mesec? Ne verujem. Ostala je iza nas teška godina, puna briga, neizvesnosti, lošeg zdravlja. Dolazi vreme sreće i putovanja. Šta nam više treba od dobrog zdravlja i sreće? Samo malo sunca i tirkizne vode, peska, grčke muzike, girosa. Zato smo odlučili da to svakom putniku koji želi ponudimo, da ponovo putujemo, kreiramo uspomene jer nam je to falilo.

Bilo je neizvesnot  da li ćemo ove godine videti more, a ja bih volela da vas moja priča uveri da hoćete. Hajde da zajedno prođemo moje iskustvo. Prvo putovanje kolega iz agencije Arriva…do Olimpske regije.

Pripreme su bile temeljne, sigurna sam da znate da je ove godine drugačija procedura za ulazak u Grčku. Zbog celokupne situacije potrebno je za put pripremiti PLF obrazac (Passenger Locator Form), svako od putnika mora poneti potvrdu o primljenoj revakcini i da je prošlo više od 14 dana ili potvrdu negativnog PCR testa ne starijeg od 72h. Još jedna od opcija je preležan Covid u poslednjih 9 meseci ali ne manje od 2 meseca ( obrazac o preležanom Covidu možete preuzeti na sajtu E-uprava).

Polazak i prva smena su pomereni, kako bismo se uverili da u Grčkoj sve funkcioniše. Takođe, pomerili smo i vreme polaska jer nas je put vodio preko Severne Makedonije i grčkog graničnog prelaza Evzoni čije je radno vreme od 07-23 h (po grčkom lokalnom vremenu).

Kreće priprema – finalne provere autobusa, dogovaram se sa vozačima kako ćemo spakovati stvari,još jednom prolazimo kroz dokumentaciju i maršrutu. Očekuju nas četiri destinacije – Paralija, Olympic Beach, Leptokarija i Nei Pori. Postavljamo autobus na dolazni peron autobuske stanice u Požarevcu. Oseća se uzbuđenje, leptirići u stomaku, prošlo je više od godinu dana a putnici su ispred mene. Nismo zamrzli vreme samo želimo da što pre krenemo i zaboravimo da nas je nešto omelo prošle godine i oduzelo nam zdravlje, slobodu, putovanja. Počinje standardna procedura prilikom prijema putnika, provera da li su svi stigli, da li su se lepo smestili. Bili smo tačni za polazak. Još jednom brojim putnike i možemo da krenemo. Svi želimo da što pre stignemo do sunčane Grčke. Nestrpljivi, uzbuđeni, stalni putnici Arrive, prepoznajemo se, vodila sam ih pre dve godine.

Polako izlazimo iz Požarevca i vozimo se ka auto-putu Beograd-Niš. Znate kada kažu da miriše na novo ? Vozimo se novim autobusom Arriva, prepoznatljive plave boje. Naša nova flota je podigla kvalitet vožnje i udobnost na jedan zaista visok nivo. Udobnost sedišta, prijatna klima, lagana muzika, sve prednosti dobrog prevoznika. Wifi imamo u zemlji i koristimo priliku da se čujemo sa najbližima i da se „čekiramo“ na nekoj od društvenih mreža. 

Ponovo nastupam sa mikrofonom u ruci – pozdravljam putnike i obaveštavam ih o novim procedurama tokom putovanja. Moramo svi proveriti putne isprave, pasoše i potvrde koje moramo pokazati na grčkoj granici. Opuštam ih svojom pričom i uveravam da će sve biti u redu jer se ipak osetila doza nesigurnosti prisutna zbog novih pravila na granicama i zbog celokupne situacije sa virusom Covid19 na destinacijama.

Kroz Srbiju smo napravili dve pauze, kod Ćuprije i u motelu Predejane. Uželeli smo se i čuvene lepinje sa kajmakom u motelu Predejane.

Nastavljamo put ka našoj granici. Auto-put kroz Grdeličku klisuru znatno smanjuje vreme vožnje. Na našoj granici, graničnom prelazu Preševo je ista procedura kao i do sada. Prijavljujem nas carini, a zatim sledi pasoška kontrola. Većina agencija je svoje polaske pomerila za sat, dva kasnije ali nije bilo velike gužve, ispred nas svega nekoliko autobusa. Na pasoškoj kontroli svi putnici izlaze iz autobusa, pokazuju samo pasoš policiji i nastavljuju dalje dok svi putnici ne završe pasošku kontrolu. Policija pregleda autobus i putnici se vraćaju na svoja mesta. Ista procedura je i na graničnom prelazu Tabanovce, ulazak u Severnu Makedoniju.

Nakon uspešne kontrole, vozimo se desetak minuta do sledeće pauze, pumpa kod Kumanova. Svanulo je, ali umor stiže i putnici koriste vožnju kroz Severnu Makedoniju u trajanju od skoro dva sata kako bi malo odspavali. Oni koji su bili budni mogli su da uživaju u predelima Povardarja, prolasku pored Skoplja, Velesa, Negotina sve do Demir Kapije i dolaska do graničnog prelaska Bogorodica kod Đevđelije.

S obzirom da je sada kroz celu Makedoniju auto-put, imamo 5 naplatnih rampi, gde se može platiti i denarima i evrima. Kroz Srbiju je poslednja naplatna rampa kod Preševa.

Prethodnih godina, kada je polazak bio u kasnim popodnevnim satima, dolazak na granični prelaz Bogorodica je uglavnom bio u toku noći, eventualno rano ujutru. Uvek pamtim izlazak iz autobusa nakon odmora, hladno, mrak, a sada nas je dočekalo jutarnje sunce, malo svežine i ljubazni carinici.

Ponavlja se procedura sa prethodnih graničnih prelaza i dolazimo do grčkog graničnog prelaza Evzoni.  Njihovo radno vreme je od 7h po njihovom lokalnom vremenu koje je sat vremena unapred u odnosu na naše. Stigli smo oko 8h, ispred nas je bilo sedam, osam autobusa. Malo nas je uplašila gužva ali smo uvideli da zaista sve ide jako brzo. Formiraju se kolone putnika, redom i kako koji autobus završi nastavlja put a na red dolaze putnici iz sledećeg autobusa.

Za razliku od prethodnih godina, procedura na graničnom prelazu Evzoni je bila takva da vodič nosi putne isprave na overu, sada je procedura malo drugačija. Putnici izlaze iz autobusa. Grupu sam odvela do policije, pokazali smo PLF obrazac, a zatim je svako od putnika pokazao svoju potvrdu potrebnu za prelazak granice i upućen na pasošku kontrolu. Dok su putnici bili u redu za pasošku kontrolu, završila sam ostale formalnosti vezane za autobus i sve je bilo gotovo za 30 minuta. Napominjem da sam QR kod za PLF obrazac dobila na mail sat vremena pre ponoći u toku putovanja. Ok, to je bilo malo stresno, ali hej! Grčka!!!

Na granici smo imali dovoljno vremena da odmorimo tako da nismo pravili pauze do destinacija. Ranijih godina, u zavisnosti od prolaska grčke granice, pauze smo pravili na Eco pumpi kod Polikastra ili na stajalištu Olympus Plaza pre skretanja za Paraliju.

PONAŠANJE U GRČKOJ

Pre polaska za Srbiju iskoristili smo priliku da popričamo sa našom predstavnicom u Grčkoj oko trenutne situacije zbog virusa Covid19. Njene preporuke su sledeće:

  • Maske su obavezne u zatvorenom prostoru,
  • distanca od 2m i nema većih okupljanja
  • U restoranima i kafićima su stolovi raspoređeni tako da se ispoštuje propisana distanca.
  • Isto važi i za ležaljke na plaži.
  • Info sastanak koji obično okupi ljude prvog dana letovanja nije moguće održati ali putnici na info tabli kuća imaju sve potrebne informacije a naravno i kontakt telefone naših predstavnika koji se nađu za sve što je potrebno.
  • Policijski čas je u toku noći od 01h do 05h ali se i to može promeniti.

Grci su  jako disciplinovani, tek su početkom maja dali mogućnost prelaska iz jedne opštine u drugu. Polako popuštaju mere i nadamo se da će uskoro mere biti dodatno popuštene.

Na samom ulasku u Grčku do Soluna nema auto-puta ali je put dovoljno širok u oba smera pa se ne prave kolone i vozi se regularnom brzinom. Vozimo se kroz deo Grčke koji se naziva Egejska Makedonija. Prolazimo pored mesta Polikastro i nama značajnog spomenika iz Prvog svetkog rata posvećen proboju Solunskog fronta. Otkriven 1977. godine simbolizuje jedinstvo pet savezničkih zemalja u Prvom svetskom ratu, Srbije, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Grčke.

Kod Soluna, nakon sat vremena vožnje, uključujemo se na auto-put E75, Egnatia Odos, i pratimo putokaz Atina. Nailazimo na prvu naplatnu rampu, putarina se plaća u njihovoj valuti, u evrima. Na jednom delu puta do Korinosa, saobraćaj se odvija jednom trakom zbog radova na suprotnoj strani ali to nije usporilo saobraćaj jer nije bilo gužve.

Ispred nas je najviša planina Grčke, Olimp. Prema grčkoj mitologiji planina 12 bogova, najviši vrh Mitikas visine 2918 m. Često na vrhovima i tokom leta vidimo sneg. Blizina ove gromade daje Olimpskoj regiji (Pieria) prijatnu klimu tokom najtoplijih meseci i predivnu vodu za piće. Svojom prirodom krasi ovu regiju i pruža mogućnost aktivnog odmora, planinarenje ili obilazak arheoloških iskopina Diona, šetnja lepim gradićem Litohoro.

Pre skretanja za Paraliju imamo još jednu naplatnu rampu. Ubrzo nam se ukazuje znak skretanje za Paraliju, prolazimo ispod nadvožnjaka i skrećemo desno. Prelazimo na magistralni put koji nas vodi u sam centar Paralije.

Koristim priliku da podelim vaučere za smeštaj i da putnicima objasnim sve detalje njihovog boravka na destinacijama. Pred sam izlazak prvih putnika u Paraliji sve ih pozdravljam i želim lep boravak, odmor i lepo vreme.

Dolazimo do Paralije i sa leve strane je veliki supermarket Lidl, pravo je centar mesta i crkva Svete Petke. Uz samu obalu je šetalište i bezbroj kafića, restorana, prodavnica. Na samo par kilomeatara je i veće mesto Katerini do kog je moguće doći gradskim prevozom ili taksijem. Plaža u Paraliji je dugačka i uska ali se nakon luke na kraju mesta širi i dužinom od 2 km spaja se sa narednim mestom i našom sledećom destinacijom Olympic Beach.

Na samom ulasku u Paraliju dočekala nas je naša predstavnica iz agencije Kirki travel i smestila putnike u izabrane kuće. U Olympic Beachu su nas dočekali vlasnici vila i takođe smestili putnike.

Za sve koji žele miran odmor Olympic Beach je pravo mesto. Malo, porodično mesto, ima sadržaja za decu, široka peščana plaža.  Blizina Paralije daje mogućnost večernjeg izlaska. Kao i u svim mestima, na samom šetalištu je puno restorana i kafića. U popodnevnim i večernjim satima vozić ide od Olympic Beacha do Paralije.

Od mesta Olympic Beach do sledeće destinacije Leptokarija, imamo malo više od pola sata vožnje. Delom preko auto-puta da bismo se isključili kod mesta Plaka i nastavili duž obale. U Leptokariji nas čeka predsavnica Darija, smešta putnike a mi nastavljamo magistralnim putem ka Nei Poriju.

Leptokarija je veće mesto od pomenutih u nizu. Popularni deo letovališta nalazi se ispod pruge ka moru. Uske uličice, veliki broj vila, marketa, prodavnica, restorana, nalazi se u glavnoj ulici i uz plažu. Od Leptokarije je Nei Pori udaljen 20 minuta vožnje. Vozimo se magistralnim putem koji vodi preko mesta Platamon i tvrđave Platamon odnosno krstaškog zamka sagrađenog na temeljima starijeg vizantijskog utvrđenja između 1204. i 1222. godine.

Nei Pori je letovalište novijeg datuma. Građeno po urbanističkom planu iz 1976. godine. Široke ulice, prostrani trgovi i široka peščana plaža, daju mirnu notu ovom mestu.

Kada smo smestili putnike u Nei Poriju ostalo nam je malo vremena da predahnemo i krenemo nazad put Srbije. Nažalost nismo imali vremena da se okupamo i budemo na plaži, što bi bilo lepo iskustvo ali nadamo se, sledeći put.

Ovo putovanje je, nadamo se bilo dovoljno kako bismo preneli naša iskustva sa lica mesta da se vi kao putnici osetite slobodnim da ponovo putujete i uživate u čarima mora. To ste zaslužili.

Moraju se poštovati pravila nošenja maske i distance ali rekla bih da smo naučili da živimo sa tim i da je najbitnije da sačuvamo nas i naše zdravlje. To je između ostalog moguće ako napunimo baterije i prepustimo se čarima mora.

Meni je pripala ta čast da kao vodič otvorim ovu letnju sezonu. Zaista veliko zadovoljstvo i rasterećenje kada se sami uverite da sve ide normalnim tokom.

Vaše je da se javite a mi smo tu za vas kako bismo odabrali najbolje.