KUPI KARTU
menu opener

13 SAVETA za duga putovanja autobusom

Oni koji često putuju na dugim relacijama koristeći usluge autobuskog prevoza do sada već iskusno znaju šta da očekuju od kompanije koja ih prevozi i voznog osoblja, ali znaju i kako da se pripreme za taj put i šta da spakuju.

Međutim, postoji i mnogo onih koji se svakodnevno prevoze upravo sopstvenim prevozom, ali su iz nekog razloga prinuđeni da koriste usluge autobuskog prevoza. Za neke to može biti lepo iskustvo, ali za one manje iskusne, može biti predugačko, napeto ili jednostavno dosadno.

Arrivina najduža međunarodna  linija je svakako linija ka Gracu koja traje 9,5 sati, dok je najduža međumesna odnosno regionalna linija linija ona koja saobraća  svakodnevno na relaciji Beograd – Kladovo i traje 5 sati.

U nastavku, upravo za one koji se prvi put spremaju za neko duže putovanje, dajemo par saveta kako da isto to putovanje učine zabavnim, relaksirajućim ili pak dajemo par najboljih saveta za dremku.

 

  1. Pobrinite se da kartu kupite na vreme. Niko ne želi da se nađe u neprijatnoj situaciji da kada krene na put ostane bez vozne karte. Za duge relacije za koje je potrebno malo više organizacije i vremena, kada ste sebi isplanirali narednih par dana, poslednje što po dolasku na stanicu želite da čujete je: „Žao nam je, sve karte za ovaj polazak su rasprodate“ . Kupite kartu par dana pre putovanja, bilo da je kupujete na šalteru autobuske stanice ili online na sajtu. Čerčil je govorio: „Planovi su manje važni, planiranje je ključno“
  2. Birajte mesta napred, ukoliko već imate sreće da ste ranije došli po kartu. Dva razloga: Prvi je da ukoliko otkrijete da niste tip koji može spavati u autobusu, VIP loža za posmatranje okoliša je svakako pogodnost. Drugi razlog je da ukoliko sumnjate da ste osoba koja će tokom putovanja imati mučnine, prvi redovi su uvek bolji. Mi do dana današnjeg nismo otkrili zbog čega, ali praksa je pokazala da je to istina. Jednu od teorija je dao neurolog Din Barnet:

Kada čitamo u automobilu, naši mišići i oči govore talamusu da sedimo, dok nam unutrašnje uho govori da se krećemo.Taj nesklad je zapravo razlog zbog kog se loše osećamo. Mozak nam još ne razume savremene metode putovanja, ali razume da kontradiktorni signali mogu biti uzrokovani i otrovom, pa ipak reaguje za svaki slučaj”. Kada se otrujemo, takođe osećamo mučninu, vrtoglavicu i verovatno ćemo povraćati.” 

Nama je ovo dovoljno – tek da budemo na oprezu.

  1. Najbolje je da prtljag odložite u boks autobusa. Na taj način, tokom putovanja imaćete veći komfor, a vaš prtljag je potpuno bezbedan u boksu vozila.
  2. Ponesite slušalice za mobilni telefon. Poželećete da slušate muziku ili da pogledate neki klip na internetu. Kako ne biste ometali druge, ponesite par slušalica i osamite se. Verovatno će vam tako biti i najprijatnije. Po ulasku u vozilo, informišite se kod našeg voznog osoblja da li je wifi u funkciji – većina naših vozila raspolaže sa internetom sa brzim protokom, te je kod vozača potrebno samo da dobijete password i uživanje može da počne.
  3. Ponesite sebi mali prekrivač, ukoliko ste zimogrožljivi. Iako su svi naši autobusi dobro opremljeni sa klima uređajima, uveče tokom vožnje, i pored upaljenog grejanja, ume da bude hladno.
  4. Opremite se grickalicama, sendvičima, slatkišima i napicima. Koliko god bili spremni za putovanje, nikada ne možete da računate na nepredviđene situacije koje se mogu desiti – blokade ili radovi na putu, duže zadržavanje na granici i drugo. Pored toga, nama je uvek pojačan apetit kad osoba preko puta otvori kesicu čipsa ili smokija, kako je kod vas ?
  5. Jastuci za spavanje – ukoliko ste osoba koja može da spava u autobusu, za veći komfor predlažemo da ponesete jastuke za spavanje. Ovi posebno dizajnirani jastuci na naduvavanje koji se stavljaju oko vrata su pravi praktični izum koji je pritom i vrlo zahvalan za nošenje u autobus kako nenaduvan zauzima jako malo prostora.
  6. Obucite se komforno i slojevito. Koliko god pratili modu, na dugim putovanjima je ipak najvažnije da se osećate prijatno. Pokušavaćete da se namestite da spavate, i za taj manevar potrebna vam je upravo odeća kao što je trenerka ili helanke.
  7. Ponesite omiljenu knjigu na putovanje. Svakako najbolji način da se prekrati putovanje je odmor uz knjigu. Ukoliko je putovanje preko dana, savršeno je da pročitate svoju knjigu i utonete u svet iluzije i mašte, Opet, uveče će vam biti malo teže da je čitate, s obzirom da se prema pravilima, svetla u autobusu kada padne mrak gase.
  8. Iskoristite pauze koje su planirane tokom svakog putovanja, Čak iako ne želite da kupujete bilo šta, odlična vežba je svakako da izađete i „protegnete noge“ ili pak da udahnete malo svežeg vazduha. Prijaće vam.
  9. Opremite se higijenskim preparatima: Neka od stajališta nemaju uvek toaletne maramice ili sapun. Sigurni smo da ste u velikim prodajnim lancima primetili da postoje mala pakovanja dezinfekcionih sredstava za ruke ili malih tečnih sapuna upravo namenjenih za putovanja a koja su cenovno pristupačna. Sve preporuke.
  10. Popijte svoju terapiju na vreme. Potrudite se da popijete iako na putu, svoju terapiju i lekove na vreme. Često se desi da putnici zaspe u vozilu i da ih savlada umor. Na svom mobilnom telefonu pre putovanja, setite se da upišete alarm za vreme kada ispijate svoju terapiju.
  11. Zavalite se u uživajte.

 

Mi vam svakako želimo prijatno putovanje, a naše zaposleni na stanici, u autobusu ili na informacijama će učiniti sve što mogu da vam putovanje bude užitak. Kod njih se možete informisati o svemu što vas interesuje.

Koliko god na dugačak put autobusom krenuli sa pretpostavkom da će biti iscrpljujuće, naporno ili dosadno, nikad ne znate šta može da se desi.

Korz prozor možete  videti prizore koje do sad niste videli a koji će vas očarati – posebno pred svitanje, možete pronaći odličnog sagovornika koji će vam prekratiti vreme, otkriti svoju omiljenu knjigu a čuli smo  „dvoje su se tako i smuvali“ ?

Srećan put.